'Üniversitesi olmayan il kalmayacak'
'Üniversitesi olmayan il kalmayacak'
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite bulunmayan 9 ile daha üniversite açacakları müjdesini verdi. Bakan Çelik, "Kurduğumuz üniversitelerin 3 yıl içinde Harvard veya Michigan Üniversitesi olmasını kimse beklemiyor.
Ama bu üniversiteler belli bir noktaya kısa zamanda getirilecek." dedi.
Ağrı Üniversitesi Yerleşkesi'nin, İbrahim Çeçen Yatırım Holding tarafından bağış yoluyla yapılmasına ilişkin protokolün imza töreni, Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda yapıldı. Törende konuşan Hüseyin Çelik, İbrahim Çeçen ile 100 milyon dolarlık bir yatırımın imzasını attıklarını ifade ederek, Çeçen ailesine Türk halkı adına teşekkür etti. Hayırsever işadamı Çeçen'in, Milli Eğitim Bakanlığı ile akraba olduğunu söyleyen Çelik, "Eşi emekli öğretmen, o yüzden İbrahim Bey eniştemizdir. Eniştemizin böyle bir jest yapması anlamlıdır.'' diyerek espri yaptı. Milli Eğitim Bakanı Çelik, Ağrı Üniversitesi'nin isminin de 'Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi' olarak değiştirileceğini, bu konuda gerekli yasal işlemleri başlattıkları bilgisini verdi.
Çelik, 4,5 yıllık iktidarları döneminde 32 devlet, 7 vakıf üniversitesi kurduklarını, şu anda Türkiye'de 115 üniversite bulunduğunu ifade ederek, üniversite bulunmayan 9 ilde de üniversite açacaklarını söyledi. Çelik, yeni kurulan üniversitelerde öğretim görevlisi sorununun; her yıl yurtdışına mastır ve doktora için gönderilen bin öğrenci, 30 bini aşkın araştırma görevlisi ve TÜBİTAK'ın bilim adamı yetiştirmek için verdiği burstan yararlanan 5 bin 200 öğrenci ile aşılacağını söyledi. Yeni üniversitelerin kurulması aşamasında yapılan eleştirileri de hatırlatan Çelik, "Bunlar tabela üniversitesi, dediler. ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi kurulduğunda da 'bunlar baraka' demişlerdi. Bu üniversiteler bir fidan, ağaç olacak, bahçeye dönüşecek.'' diye konuştu.
İşadamından YÖK'e sitem: 5 yıldır fakülte açmak için çabalıyorum
Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de Ağrı'ya fakülte açmak için 5 yıldır çaba gösterdiğini belirterek YÖK'ü eleştirdi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ile 2 kez yüz yüze görüştüğünü, 3 tane de mektup yazdığını aktaran Çeçen, "Mektubumda 'cebinde parası olan bir işadamı ülkeye yatırım yapmak istiyor' dedim. Maalesef 3-5 yıl uğraşmama rağmen Ağrı'da bir fen-edebiyat fakültesi açamadım. Bu kadar emek verdiğim bir konuda sonuç alamadığım için çok üzgündüm." dedi.
Bir üniversite kurulabilmesi için en az 50 milyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Çeçen, Türkiye'de bu miktarı karşılayabilecek en az 500 aile bulunduğunu dile getirerek, "Bu 500 ailenin en az yüzde 10'unun bu tür yatırımlar için gönüllü olduklarını düşünürsek, 50 üniversite eder. Her üniversitede 25 bin öğrencinin eğitim gördüğünü kabul edersek bu toplamda 1 milyon 250 bin öğrenci demek. Üniversitede açıkta kalan öğrenci sayısı ise 1 milyon 350 bin civarında."
Törende konuşmaların ardından Bakan Çelik ile işadamı Çeçen arasında protokol imzalandı. İmzaların atılmasının ardından Çelik, "100 milyon dolarlık bir yatırım yapılıyor. Benim Çeçen'i her dolar için bir kez öpmem lazım; ama toptan öpüyorum." diyerek espri yaptı.
|