Paylaşım Sitesi  

Geri git   Paylaşım Sitesi > Her Telden Muhabbet > Edebiyat
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Forumları Okundu Kabul Et

Tags: , , , ,

LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Alt 11-04-2007, 01:47
Üye

Tecrübe Puanı: 200022
ivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond reputeivan has a reputation beyond repute
Standart Uluslararası Dergide İlk Türkçe Makale

Öğr.Gör.Dr.Zekine Özertural

Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Zekine Özertural’ın bir makalesi, uluslararası düzeyde yayımlanan Central Asiatic Journal’da Türkçe olarak yayımlandı. Yabancı dilde yayımlanan bu dergide ilk kez bir Türkçe makalenin yer alması, Türkçe’nin bir bilim dili olarak kabul edilmesi yolunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Almanya’da yılda iki kez yayımlanan Central Asiatic Journal’ın 50’inci sayısında yer alan makale “Epimythion Üzerine Birkaç Söz” adını taşıyor. Maniheizm dinine inanan Uygur Türklerinden kalan edebi metinleri konu alan makalede, edebi metinlerin sonunda yer alan ve ‘Epimythion’ (son söz) adı verilen bölüm incelenmiş. Epimythion’un yabancı kaynaklı olduğu ve Hindistan’daki Cainizm edebiyatından geldiğine dair görüşlerin bulunduğunu söyleyen Öğr. Gör. Dr. Zekine Özertural, “Başka olasılıklar üzerinde de durmak gerekiyordu. Ben de buna alternatif bir görüş olarak, maniheist parabel (hikaye) edebiyatındaki örnekleri göstererek ‘Epimythion’ların Orta Asya kaynaklı olabileceğini ispatlamaya çalıştım” diye konuştu. Bu fikrin ilk defa ortaya atılmış olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Özertural, makalenin Türkçe yayınlanmasında içeriğinin beğenilmesinin etkili olduğunu ifade etti.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Sezer, Özertural’ın makalesinin Türkçe yayımlanmasının önemli bir başarı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sezer şöyle konuştu: “Herkes yabancı dilde yayın yapmaya, kendi dilinde yazılan bir makaleyi İngilizceye çevirmeye çalışıyor. Oysa, yapılan yayın önemliyse, zaten o yayın bilim dünyasında kabul görür ve İngilizceye başkaları tarafından çevrilir. Böyle bir ortamda, bir makalenin Türkçe olarak uluslararası bir dergide yayımlanması, Türk dilinin bir bilim dili olması yolunda atılan çok önemli bir adımdır.”

Söz konusu makalenin yayınlandığı Central Asiatic Journal, Harrassowitz Verlag adlı yayınevi tarafından basılıyor. Editörlüğünü Giovanni Stary’nin yaptığı dergide, Orta Asya’nın dili, edebiyatı, tarihi ve arkeolojisi konularında makaleler yayımlanıyor. 2006 yılının ilk yarısında 50’inci sayısı çıkan dergi, uluslararası alanda çok önemli bir yere sahip
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

Seçenekler
Stil